Novice AMD Domžale

Dirka Vransko

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so člani AMD Domžale izpeljali dirko, ki je štela za točke državnega prvenstva v minimotu, minigp-ju in za skuterje, vozniki supermota pa so vozili za pokalno prvenstvo. V kategoriji minigp drugo mesto v roke Eneju Logarju (AMD Domžale), ki je prvo vožnjo končal tretji, v drugi pa se je uvrstil na drugo mesto.

Vozniki minimota, minigp-ja in skuterjev, ki imajo licence AMZS, so se v soboto 28. avgusta 2021 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem merili za točke državnega prvenstva Slovenije, tekmovalci v supermotu pa so se pomerili za točke pokalnega prvenstva. Dirko so organizirali prizadevni člani AMD Domžale. Prav tako se je predstavilo 7 otrok v promocijskem nastopu v kategoriji minimoto otroci promo, ki je bila izven konkurence. Za nekatere je bil to sploh prvi nastop na tekmovanju v karieri, s svojimi vožnjami pa so si zasluženo prislužili gromek aplavz prisotnih. Program je popestrila Pihalni orkester Prebold, zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Vransko Franc Sušnik.

Prvi dan dvojnega tekmovalnega konca tedna na Vranskem je postregel z zanimivimi dirkami in tesnimi boji za vsako tisočinko sekunde ter tesnimi razpleti. Tekmovanje je zaznamovalo tudi spremenljivo vreme, ki jo je voznicam in voznikom najbolj zagodlo v kvalifikacijah, saj je dež pošteno namočil stezo in mehaniki so imeli obilico dela z menjavo pnevmatik. A med premorom med kvalifikacijami in dirkami je nad Vranskim posijalo sonce in vse dirke so se nato vozile v sončnem vremenu.

Jan Poropat in Klemen Švara nepremagljiva

Med vozniki minimota open je vlogo favorita z dvema zanesljivima zmagama upravičil Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) in z novo zmago in maksimalnim izkupičkom točk še povečal prednost v skupnem seštevku državnega prvenstva. V obeh vožnjah se mu je najbolj približal Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), tretje mesto pa je obakrat osvojil Hrvat Luka Lenko. Klemen Švara (AMTK Koper) je bil za tekmece neulovljiv v kategoriji skuterjev in si tako še trdneje tlakoval pot k osvojitvi naslova državnega prvaka. Andrej Zalovič (AMTK Koper) je osvojil dve drugi mesti, Matija Benčič pa je poskrbel, da so vsa mesta na zmagovalnem odru zasedli člani koprskega kluba.

Mlajši od bratov Krševan najboljši

Brata Enej in Tian Krševan (GAS Vrtejba) sta ponovno zaznamovala kategorijo minigp, končna zmaga pa je šla v roke mlajšega Tiana. Že v prvi vožnji je prehitel Eneja, v drugi vožnji pa je slednji sicer vodil, a tri kroge pred koncem padel, tako da je Tian osvojil maksimalni izkupiček točk. Drugo mesto je šlo v roke Eneja Logarja (AMD Domžale), ki je prvo vožnjo končal tretji, v drugi pa se je uvrstil na drugo mesto. Enej Krševan je bil na koncu tretji, tik pod zmagovalnim odrom pa je nastop zaključil Filip Lah, še en član kluba iz Vrtojbe.

Mladi upi znova brez kalkuliranja

Najbolj tesne so bile ponovno odločitve v mladinskih kategorijah minimota. Tian Krševan, Tai Komel in Nejo Habjan (vsi trije GAS Vrtejba) so se v obeh vožnjah starejše mladinske kategorije nepopustljivo borili za vsak milimeter proge, ob takem tempu pa so prisotne tudi napake. Tem se je najbolje izognil Habjan, ki je prvo vožnjo z minimalni zaostankom sicer končal drugi, a nato v drugi vožnji zmagal ter tako prišel do druge zaporedne zmage v državnem prvenstvu. Komel je po zmagi v prvi vožnji in napaki v drugi, osvojil končno tretje mesto, Krševan pa je moral zaradi tehničnih težav v prvi vožnji, kljub drugemu mestu v drugi, mesto na stopničkah prepustiti Matiji Kodarinu. Slednji je obe dirki končal na tretjem mestu. V mlajši mladinski kategoriji se je dveh zmag v dveh vožnjah veselil Tim Komel, druga je bila Naja Kropec, tretji pa Nik Podpečan Vehovec (vsi GAS Vrtejba).

Kržič zaostal za Valento

Med vozniki supermota je bil na Vranskem najhitrejši Tržačan Fabrizio Valenta. Čeprav se mu je Nejc Kržič v obeh vožnjah približal na manj kot sekundo zaostanka, pa ni uspel pripraviti napada, ki bi mu prinesel prečkanje ciljne črte na prvem mestu. Tretje mesto je osvojil Samo Murovec. Brez nastopa na dirki je ostal Mario Racanović, ki si je ob padcu na prvem treningu nesrečno zlomil ključnico.

Peta dirka za točke državnega prvenstva Slovenije za voznike minimota, minigpja in skuterjev ter pokalno tekmovanje za voznike supermota bo že v nedeljo, 29. avgusta. Preizkušnjo bo znova v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, organizirali pa jo bodo člani AMD Lukovica.