Novice AMD Domžale

Z AMD Domžale otroci naredili svoje prve korake v svetu motošporta

V Športnem parku Domžale je v soboto, 8. junija 2019, dišalo po bencinskih hlapih, ki so se mešali z zvoki motorjev, ki so jih proizvajali minimoto motocikli, s katerimi so se na za to priložnost postavljenemu poligonu, vozili otroci ter tudi nekateri starejši in izkušeni dirkači. Vožnjo z minimoto motocikli in še vrsta drugih aktivnosti je potekala v sklopu dneva odprtih vrat AMD Domžale, s katerim so želeli občankam in občanom približati motošport. In seveda še koga navdušiti.

Avto-moto društvo Domžale je v soboto, 8. junija 2019, na parkirišču pred vhodom na domžalski bazen organiziral Dan odprtih vrat, na katerem so predstavili svojo dejavnost in avto-moto šport, obenem pa so pripravili tudi vrsto zanimivih in poučnih aktivnosti za vse generacije. Na svoj račun so prišli najmlajši, saj so za njih na posebnem poligonu pripravili vožnjo z minimoto motocikli. Otroci so tam lahko naredili svoje prve korake v svetu motošporta, kot so jih nekoč Rossi, Marquez, Lorezno in še mnogi drugi vrhunski motociklistični dirkači.

Predstavitev minimoto motociklov in vožnje z njimi je bila več kot na mestu, saj se je v vožnji preizkusilo veliko število otrok, ki so na prireditev prišli v spremstvu staršev, seveda z namenom, da se pobližje spoznajo s temi motocikli in moto športom. Pika na »i« pa je bila seveda vožnja po poligonu. Ker je varnost na prvem mestu, so bili vsi, ki so se podali na vožnjo, tudi ustrezno oblečeni in zaščiteni, vožnja pa je potekala pod budnim očesom inštruktorjev, od katerih so dobili tudi vsa potrebna navodila in napotke.

Program vožnje je bil prilagojen otrokom od 5. starosti dalje in je bil namenjen zgodnjemu spoznavanju minimota. V letih, ko je telesni razvoj in gibalna aktivnost izjemnega pomena, jim z vadbo s pravim motociklom (mini moto) omogočijo nabiranje novih izkušenj in hiter razvoj motoričnih sposobnosti. Otroci so v teh letih namreč najbolj dovzetni za pridobivanje novih znanj in razvoj novih sposobnosti. Vadba pa je potekala skozi zabavo s postopnim uvajanjem in nadgrajevanjem spretnosti. Pred poligonom so obiskovalci lahko opazovali razstavljene minimoto motocikle ter tudi mehanike pri delu. Vsak motocikel so namreč pred vožnjo skrbno pripravili in pregledali. Vsi otroci, ki so sodelovali v vožnji z minimoto motocikli, so ob zaključku prireditve prejeli spominske medalje, ki jih bodo spominjale na njihove prve korake v svetu motošporta.

Na dnevu odprtih vrat AMD Domžale so se obiskovalci tudi pobližje seznanili z aktivnosti AMD Domžale ter se lahko tudi včlanili v društvo. Pripravili so tudi zanimive in poučne aktivnosti, preko katerih so se pobližje seznanili z avto-moto športom ter tudi z vrsto preventivnimi nasveti za varno vožnjo. V ta namen je bil na prizorišču postavljen tudi simulator varne vožnje za simulacijo različnih nevarnosti v prometu, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju. Poleg “zaletavčka”, so imeli na prireditvi tudi računalniški simulator varne vožnje, za katerega je zelo veliko zanimanja.

Peter Verbič, predsednik AMD Domžale nam je povedal, da je bil namen tovrstne prireditve, ki so jo pripravili v okviru dneva odprtih vrat ta, da ponovno obudijo moto tekmovalni šport v Domžalah ter obenem tudi ozaveščajo k večji varnosti v prometu, predvsem motoristov. V Sloveniji kakšnih večjih možnosti, da bi pripravili prireditve in tekmovanja za motoriste ni, je pa možnost, da se na manjših poligonih organizira takšne predstavitve za otroke od 5. leta starosti naprej. Otroci na ta način spoznajo tehniko vožnje in pridobijo prve korake pri vožnji motorja oziroma motocikla. Proga, ki so jo postavili člani AMD Domžale, je bila postavljena tako, da je omogočala varno vožnjo, prav tako pa je bila na kraju prisotna tudi reševalna služba.

Po besedah Verbiča bodo v prihodnosti člani AMD Domžale pripravili še kakšno takšno predstavitev, ki je več kot dobrodošla in koristna, predvsem pa, da mlade spodbudijo k varni uporabi motorjev. Že v kratkem in sicer 19. junija, pripravljajo večjo akcijo za starejše od 55 let, ko bodo v okviru predavanja predstavili vse novosti na področju cestnega prometa ter jih seznanili z novimi predpisi. Obenem bodo predstavili tudi “kritične točke” v Domžalah. Za jesen pa razmišljajo o organizaciji pozivnega tekmovanja za najmlajše, ki bi se odvijal na poligonu v Zgornjih Jaršah pri Domžalah.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Nace Hribar, Miha Ulčar; Video: Nace Hribar, Simona Pivar