Novice AMD Domžale

Starejši vozniki obnovili svoje znanje

amd domzale amzs tecaj varne voznje starejsi vozniki senior

AMD Domžale je v sodelovanju z Avto-moto zvezo Slovenije izvedlo brezplačno izobraževanje za starejše voznike in voznice. V prvem delu je v Knjižnici Domžale potekalo predavanje, na katerem je 35 udeležencem inštruktor varne vožnje AMZS Centra varne vožnje na Vranskem Manuel Pungertnik predstavil novosti cestno prometnih pravil, ki so bila v obdobju od takrat, ko je večina udeležencev predavanja pridobila vozniško dovoljenje, deležna kar številnih sprememb. Veliko zanimanja so udeleženci pokazali za pravilno vožnjo skozi različne tipe krožišč, o pravilnem uvozu na in izvozu iz avtoceste, o naprednih asistenčnih sistemih v vozilih, dobili pa so tudi pojasnila glede veljavnosti vozniških dovoljenj.

Osmerica udeležencev predavanja se je v drugem delu udeležila še tečaja varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, kjer so tudi v praksi preizkusili osveženo znanje. Na tečaju so najprej preverili ustrezno nastavitev vozniškega prostora (nastavitev sedeža, volana in varnostnega pasu), zatem pa v varnem okolju preizkusili zaviranje v sili, umikanje oviram, kako ravnati v primeru, ko pride do zdrsa zadka vozila in druge nasvete, ki pripomorejo k varnejši vožnji. Udeleženci tečaja so bili nad izvedbo zelo zadovoljni, čemur pritrjujeta tudi izjavi dveh udeležencev. »Najprej sem se udeležil predavanja v Domžalah in bil zatem izžreban za udeležbo na tečaju na Vranskem, za kar se iskreno zahvaljujem društvu AMD Domžale, da mi je to omogočilo,. Najbolj mi je bilo všeč, da sem lahko v varnem okolju preizkusil svoje vozniške sposobnosti. Sicer je bilo sprva malce strahu, katerega pa sem tudi s pomočjo inštruktorja hitro premagal. Navodila inštruktorja so bila natančna, eksaktna in nazorna in to vsakemu udeležencu posebej« je po zaključku tečaja na Vranskem povedal Branimir Bitenc, Janez Trkman pa dodal: »Pred približno 20 leti sem se udeležil Mercedesovega seminarja v Stuttgartu in ko primerjam opremo, ki je bila na voljo na tem seminarju z opremo, katero ima AMZS na svojem centru varne vožnje na Vranskem, so mi te vodne ovire, ki se prikažejo pred vozilom zelo dobre, saj tudi v primeru, da voznik naredi napako, ne pride do nobenih poškodb. Za primerjavo naj povem, da smo v Stuttgartu vozili v kocke iz stiroporja. Inštruktor varne vožnje Sandi Sheihka je odlično vodil sam tečaj, zelo mi je bilo všeč, poučno in zagotovo bom udeležbo predlagal svojim znancem«.

Z udeležbo in izvedbo je bil zadovoljen tudi predsednik Avto-moto društva Domžale, Peter Verbič: »Odziv udeležencev je potrdil, da si starejši vozniki želijo obnoviti svoje znanje, zato bomo tudi v prihodnje organizirali podobne dogodke.«